top of page

MULTİFİLAMENT SÜTURLARDA ISI İLE SERTLEŞTİRME VE YAPIŞTIRICI İLE SERTLEŞTİRMENİN KARŞILAŞTIRILMASI

Cerrahi süturlar, cerrahi için kritik ürünlerdir ve hemen hemen her cerrahi müdahalede kullanılırlar. Güvenli ve güvenilir bir cerrahi sütür üretmek için iğne ve iplik arasında iyi bir bağlantı şarttır. Ancak multifilament cerrahi sütürlerde ipliğin atravmatik iğneye geçirilmesi bir proses zorluğudur. Bu zorluğun üstesinden gelmek için, operatörün önce ipliğin ucunu bütün hale getirmek için sertleştirmesi gerekir. Böylece delikten geçirmek ve ardından montaj aletleriyle montajı tamamlamak mümkündür. Sütür endüstrisinde bu zorluğun üstesinden gelmek için geliştirilen iki ana teknik vardır.

1. Isı sertleştirme

2. Yapıştırıcı ile sertleştirme

Bu tekniklerin hem avantajları hem de dezavantajları olan çok sayıda özelliği vardır.


Kıyaslandığında çaplardaki stabilitenin yüksek olması montaj işleminde daha az fire oranları sağlamaktadır. Aşağıdaki tablo, çeşitli ürünler için ısıyla sertleştirme ve yapıştırıcı ile sertleştirme işlemi arasındaki fire oranı farkını göstermektedir.



Sertleştirilmiş multifilament ipliğin mikroskobik görüntüsü aşağıda görülmektedir. İplik endüstrisinde kullanılan polimerler termoplastik olduğundan, ısı polimerin kendisinde herhangi bir kimyasal değişikliğe neden olmaz. Bu nedenle, süreçte güvenle kullanılabilir.



Sonuç olarak, ısı ile sertleştirme daha yüksek bir teknolojidir ancak daha fazla yatırım maliyeti gerektirir. Ancak sütür üreticileri, sayısız avantajı nedeniyle ısıyla sertleştirmeyi tercih ediyor. Ancak bu iki teknik, daha uzun yıllar firmaların farklı ihtiyaçları için sektörde birlikte kullanılacak gibi görünüyor.

31 views0 comments
bottom of page